miercuri, 7 iulie 2010

Project Gutenberg

Proiectul Gutenberg (abreviat adesea ca PG) este un efort voluntar de a digitaliza, arhiva şi distribui lucrări culturale. Fondat în 1971, proiectul reprezintă cea mai veche bibliotecă digitală. Majoritatea obiectelor acestuia sunt texte integrale din cărţi aflate în domeniul public. Proiectul încearcă să-şi menţină obiectele gratuite, transformându-le totodată în formate ce pot fi folosite aproape pe orice computer
Scopul colecţiei Din martie 2006, Proiectul Gutenberg a declarat posesia a 18000 de lucrări în colecţia sa, Cu o medie de peste 50 de cărţi în format electronic adăugate saptamanal. Majoritatea sunt lucrări de literatură din cultura vestică. Pe lângă forme literare cum ar fi nuvela, poezia, poveşti scurte sau dramă, PG conţine şi cărţi de reţete culinare, lucrări de referinţă, reviste si periodice. Colecţia PG conţine şi înregistrări non-text cum ar fi fişiere audio sau partituri. Mojoritatea lucrări sunt în limba engleză dar există un numar semnificativ de lucrări în germană, franceză, italiană, spaniolă, olandeză, finlandeză şi chineză. De câte ori este posibil, lucrările Gutenberg sunt distribuite sub formă de fişiere text, în principal folosind setul de caractere US-ASCII dar frecvent şi folosind setul de caractere extins, ISO-8859-1. Lucrările trimise de colaboratori sunt oferite şi în alte formate, în majoritatea cazurilor HTML. Tipurile de fişiere mai dificil de editat, cum ar fi PDF, nu sunt recomandate de către membrii PG deoarece publicul este astfel dependent de anumite programe specializate şi deseori comerciale. De mulţi ani, se poartă discuţii pentru a se utiliza o variantă a XML, dar progresul discuţiilor este foarte lent.
Idealuri: Michael Hart a spus în 2004:
"The mission of Project Gutenberg is simple: 'To encourage the creation and distribution of eBooks.'"
"Misiunea Proiectului Gutenberg este simplă: 'Încurajarea creaţiei şi distribuirii cărţilor în format electronic.'"
Un motto al acestui proiect este "înlăturarea barierelor numite Ignoranţă şi Analfabetism", deoarece voluntarii proiectului continuă să răspândească învăţătura şi aprecierea pentru litaratură, aşa cum librăriile publice au început această activitate la începutul secolului 20. Project Gutenberg este în mod intenţionat descentralizat. De exemplu, nu exista un regulament de selecţie care să dicteze ce texte pot fi adăugate. Voluntarii lucrează în domeniul preferat sau la lucrări accesibile lor. Colecţia PG intenţionează să păstreze lucrările pe termen lung, pentru a nu se pierde în urma unui accident localizat. Din acest motiv, toată colecţia este arhivată zilnic şi distribuită în mod automat în mai multe locaţii, pe diverse servere.
Sursa Project Gutenberg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu