vineri, 3 septembrie 2010

Teatru Radiofonic

Memorabilia: Unde mai gasesti azi teatru radiofonic?

Stiti cum isi petrecea metropotamul zilele ploioase de vacanta din copilarie? Fiind nascut pe vremea cand in Romania nu existau Game Boys, calculatoare ori internet, metropotamul statea pe burta pe covor si asculta toata ziua... "audio books", mai precis varianta lor "vintage": povesti la picup sau teatru radiofonic. Si ii placeau la nebunie.

Faceam cu tata concursuri de recunoscut actorii dupa voce si chiar si azi i-as putea numi cu ochii inchisi: Beligan, cu vocea usor nazala, cu inflexiuni moi moldovenesti, Alexandrina Halic sau Vasilica Tastaman, mereu in roluri de copii cu vocile lor subtirele, vocea de Paganel a lui Virgil Ogasanu, cea de vulpe mieroasa a lui Mitica Popescu, de motan respectabil si moldovean a lui Octavian Cotescu, vocile imposibil de confundat ale lui Dem Radulescu, Misu Fotino, Ion Lucian, Cornel Vulpe ori Marin Moraru.

Nu stiu voi cum erati, dar eu ma trezeam chiar si duminica dis de dimineata ca sa prind teatrul radiofonic pentru copii (n-am inteles niciodata de ce emisiunile pentru copii se dau cu noaptea in cap) la radioul din bucatarie si ii obligam pe ai mei sa isi vada de treburile de duminica tiptil, in liniste deplina, sa auda copilul povestea. Si intotdeauna, dar absolut intotdeauna ratam cele 10 minute de "Noapte buna copii", din care prindeam numai genericul de incheiere.

Introducerea asta nostalgica a fost de fapt un pretext sa va gadilam amintirile din copilarie si sa va trimitem sa ascultati putin teatru radiofonic, mai ales ca am gasit cateva surse de aur:

teatrale.blogspot.com


"o colectie de piese de teatru radiofonic gasite pe net si adunate la un loc, criteriul selectarii lor fiind fie cel al scriiturii dramatice, fie al interpretarii exceptionale."

Dramaturgii si scriitorii romani sunt in randuri dese: Victor Ion Popa, Mihail Sebastian, Schite de Caragiale (multe dintre cele vechi, cu Giugaru si Birlic), Eliade, Teodoreanu, Slavici, Jean Bart, Eugen Ionescu, Cartarescu. Rusii se tin si ei aproape: Cehov, Dostoievski, Gogol, Ilf si Petrov, Turgheniev.

Mai gasesti si adaptari dupa scriituri poloneze (Mrozek, teatru absurd), italiene (Pirandello, Goldoni - comedii), frantuzesti (Moliere, Jean Anouilh, Camus) si englezesti - ne-am bucurat sa gasim Salomeea de Oscar Wilde si Pygmalionul lui GB Shaw, pe langa care mai sunt si piese de Shakespeare si John Osborne.

Piesele sunt embed-uite de pe trilulilu, au fiecare cate o descriere, cele mai multe distributia completa (din pacate nu pe roluri), dar ne-ar fi placut sa stim si anii in care au fost inregistrate (sunt mai vechi decat credeti). Daca stiti anul vreunei piese, lasati-le celor de la Teatrale un comentariu, sa isi completeze baza de date, ca fac o fonoteca frumoasa acolo.eteatru.ro (atentie, link cu sonor), extensie online a Teatrului Radiofonic de la Radio Romania.

Aici faci streaming, ori direct pe site, ori pe playerul tau (Winamp, iTunes, etc). In programul lunii septembrie gasim:

- piese de Tolstoi (Anna Karenina, Sonata Kreutzer, Parintele Serghei, Cadavrul viu) si Valeriu Anania,
- piese in regia Luizei Mateescu (Cum se cuceresc femeile de Woody Allen, Tango de Slavomir Mrozek, Portretul Doamnei T. de Ana-Maria Bamberger, Amadeus, dupa Shaffer si Puskin)
- si piese cu Mihai Constantin in rolul principal: Imblanzirea scorpiei de Shakespeare, Pescarusul impaiat de Matei Visniec, Cei drepţi de Albert Camus, Talk-show de Stefan Caraman, 1241 de Mircea Eliade si multe povesti pentru copii: Jupan Ranica, vulpoiul de Alexandru Odobescu, Povestea lui Limir Imparat si Spaima zmeilor de Ioan Slavici, Danila Prepeleac de Ion Creanga.Trilulilu.ro e o sursa inepuizabila de teatru radiofonic. Trebuie sa dai doar o cautare si primesti sute de rezultate, sa tot asculti in serile lungi de iarna.

Spre exemplu, ia te uita ce-am gasit; de cand n-ai mai ascultat Povestea Califului Barza?


Asculta mai multe audio Muzica

Audioteca pentru toti
iti serveste piesele de teatru la purtator: CD-uri (audio sau mp3) si DVD-uri, contra cost: 5, 8 sau 29 de lei, iar colectia integrala pe 13 DVD-uri costa 290 de lei. Poti, de asemenea, sa iti alegi piesele preferate: selectezi din liste (povesti, basme pentru copii si teatru pentru adulti), alegi in ce format vrei sa le primesti, plasezi comanda, apoi astepti sa iti vina acasa pachetelul. (speram ca site-ul mai este de actualitate, copyright-ul din subsol a ramas in 2007)Ultimul, dar nu cel din urma, Teatrul Radiofonic clasic, adica la radio. Teatru radiofonic mai puteti asculta azi cel mai des pe Radio Romania Cultural, cateodata si pe Actualitati, International sau Antena Satelor. Gasiti programul pe zile aici.


Si pentru final, discutie:
- voi mai deschideti vreodata radioul?
- va mai aduceti aminte cu placere de vreo piesa de teatru pe care ati vrea sa o re-ascultati?
- cine mai stie si alte surse online pentru teatru radiofonic?


© Copyright Metropotam 2006-2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu