marți, 9 august 2011

Perseidele 2011

Perseide

Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide.
Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.
Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.


Predictiile din 2011

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare.
Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus.
Maximul curentului va veni pe 13 august, la ora 02:30, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulți meteori. În noaptea de 12-13 august vom putea multe stele căzătoare (aproximativ 100).
Cea mai buna perioadă de urmărire este dupa miezul nopții până dimineața.


Cer curat

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bună și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Perseide 2011

Cum se observă?

Pentru vedea meteori nu aveti nevoie de nici un instrument astronomic. Va trebuie ceva pe care sa stati intins, un sac de dormit sau un sezlong. Va mai trebuie imbracaminte groasa pentru ca noptile de august sunt destul de racoroase. Pentru a vedea cat mai multi meteori, este nevoie sa priviti cerul macar o ora. Cu cat observati mai mult cu atat vedeti mai multi meteori. Desigur este binevenita o pauza scurta pentru dezmortire.


Ce se va vedea?

Urmarind bolta cereasca ve?i vedea stelele ?i Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai pu?in de o secunda, se va vedea printre stele. În vechime parea ca una din stelele de pe cer a cazut, de aici venind numele de "stea cazatoare". Desigur ca stelele nu au cum sa cada. A?i observat o particula foarte mica, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pamântului ?i la frecarea cu aerul face ca acesta să emită lumină.
 

Locul de unde par ca vin meteorii din curentul Perseide
Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră.

În direcţia est vom putea vedea constelaţia Taurus ce conţine aglomerarea stelară Pleiadele sau Cloşca cu Pui.


Este ploaie de stele?

Nicidecum. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare.
 
SURSA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu