marți, 11 ianuarie 2011

Ce puteti face cu Chefir

Daca tot ofer chefir pentru a va face acasa, de ce sa nu postez si niste retete? In general este usor de adaugat chefir in dieta de zi cu zi: ca bautura, ca desert (parfait), ca dressing, ca sos, si practic in orice mancare ati putea inlocui laptele sau iaurtul cu chefir, asa cum este mentionat si in filmuletul de mai jos. Voi incepe chiar cu acesta, in care Domenica Catelli (al carei site este http://www.bemomalicious.com/) ne explica trei feluri in care putem folosi chefirul:
1) Ca bautura, un fel de smoothie de chefir cu cirese, si probabil indulcit dupa preferinte (cu miere, sirop de agave, de artar, etc);
2) Ca sos, un inlocuitor pentru sosul Ranch:
CREAMY KEFIR SALAD DRESSING/DIP 
yield: about 1 c
1 c kefir (I use goat, but cow would be just as good)
1-2 T flax seed oil, olive oil, or sesame oil
1/2 tsp sea salt or Herbamare
comp
limentary fresh or dried herbs/seasonings of choice, such as:
  • garlic powder, basil, pepper
  • lemon juice or zest, dill weed, chives
  • coriander, cumin, cayenne
  • herbes de provence
  • savory, thyme, dried onion
  • grated ginger and minced green onion
  • poppy seeds, almond extract, and a pinch of stevia or agave
  • "RANCH": 1 tsp. garlic powder, 1 tsp. dill weed, 1 tbsp. parsley, 1 tsp. onion powder (courtesy of Cooks.com)
Whisk together all ingredients, or put in a jar and shake super fast until totally mixed.  Let sit a couple hours to fully flavor through, then use! Should keep in the fridge for about a week.
Traducere:
Sos/ Dressing cremos din Chefir (pentru o cana)

~1 cana Chefir;
~1-2 linguri ulei seminte de in, ulei de masline sau ulei de seminte de susan;
~1/2 lingurita de sare sau sare aromata;
~optional ierburi sau condimente proaspete sau uscate cum ar fi:

  • praf de usturoi, busuioc, piper;
  • sucul de la o lamaie sau coaja razuita, marar, arpagic;
  • coriandru, chimen, ardei iute cayene;
  • herbes de provence (vezi aici);
  • cimbru (savory si thyme se traduc amandoua ca cimbru), ceapa deshidratata;
  • ghimbir razuit si ceapa verde;
  • mac, esenta de migdale, un varf de cutit de stevie sau de agave;
  • "Ranch": o lingurita de praf de usturoi, o lingurita de marar, o lingurita de patrunjel, o lingurita de praf de ceapa;
Amestecati toate ingredientele sau punetile intr-un borcan si agitati pana se amesteca in totalitate si lasati amestecul cam o ora sa se patrunda aroma condimentelor, dupa care puteti sa gustati. Amestecul se poate tine in frigider cam o saptamana.
3) Pentru a marina carnea (de exemplu carnea de pui), se foloseste chefir, chimen, sare sau orice amestec de arome, condimente, ierburi, si se lasa puiul la marinat inre 1 si 24 de ore, dupa care se pune la prajit. Puteti inlocui laptele cu chefir in orice marinata cu lapte;



Mie de exemplu imi place sa folosesc chefirul in salate, la sarmalute umplute cu legume, la ardei umpluti, la unele supe/ciorbe, cu fulgi de ovaz si cu fructe uscate, amestecat cu banane si cu putina miere, etc. Voua cum va place?
Voi mai posta si alte retete, dar intre timp pofta buna!


Later edit: Chefirul mai poate fi folosit si in locul drojdiei ca agent de crestere in aluaturi: mai multe aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu