Sursa
Georgiana Ionescu
Românii au sărbătorit întotdeauna venirea toamnei şi s-au lăudat mereu cu recoltele lor. Chiar dacă anul acesta a fost unul destul de greu pentru agricultori, ei continuă să respecte tradiţia acestei sărbătoriri. La Constanţa, în perioada 1-17 octombrie, va avea loc „Sărbătoarea recoltei şi a vinului dobrogean“. Producătorii agricoli şi de vin, procesatorii de lapte şi crescătorii de animale se vor aduna să petreacă alături de constănţeni la Pavilionul Expoziţional.
Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Constanţa, dar şi Fundaţia „Fantasio“ sunt organizatorii evenimentului care ţine 17 zile şi care începe vineri. La ediţia din acest an a „Zilelor Recoltei“ sărbătorite la Constanţa vor fi aduse animale vii şi vor fi prezenţi crescători de păsări, de la care vizitatorii târgului vor putea cumpăra ouă proaspete. „Sărbătoarea recoltei şi a vinului dobrogean“ se vrea a fi o modalitate de a-i ajuta pe producătorii agricoli şi, de data asta, şi pe crescătorii de animale şi păsări, iar constănţenii sunt principalele „ţinte“ vizate de cei care vor să-şi comercializeze produsele. În cele 17 zile cât ţine târgul, cei interesaţi se vor putea aproviziona cu legume, fructe şi produse agricole specifice sezonului, la preţuri mult mai mici decât cele din pieţele oraşului. Vizitatorii vor putea să cumpere mărfuri pentru a-şi umple cămările, în aşteptarea iernii, în fiecare zi, între orele 9.00 şi 20.00, iar clădirea Pavilionului Expoziţional va fi împărţită în cinci zone. Zona 1, între parcarea sudică şi lac, este rezervată ţarcurilor de animale şi păsări, zona 2 este destinată expoziţiei de utilaje agricole, fiind amplasată în parcarea sudică a Pavilionului Expoziţional. În zona 3 vor fi aşezate grătarele pentru fripturi, în apropierea cărora se va construi o scenă ce va găzdui, timp de o săptămână, seria de spectacole ce vor avea loc cu ocazia „Zilelor Recoltei“. În parcarea nordică, în jumătatea dinspre parc, se vor afla standurile cu legume şi fructe, iar pe platforma pietonală din faţa Pavilionului Expoziţional se vor afla meşterii populari. În interior vor fi „cazaţi“ producătorii de lactate şi de produse de panificaţie.
“Let your food be your medicine and your medicine your food” (Hippocrates, 460-c. 370 BC) 4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. 5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. 6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. 7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. 8. Dragostea nu cade niciodată. (Corinteni 1 cap 13)
miercuri, 29 septembrie 2010
Zilele Recoltei la Constanta
luni, 13 septembrie 2010
Branza din...Chefir
De fapt se poate face si din iaurt. Nu aveti nevoie decat de chefir (sau iaurt), o strecuratoare, cheesecloth(sau panza mai deasa), un vas si eventual putina sare.
Se face in felul urmator:
~puneti strecuratoare deasupra vasului;
~puneti tifonul in strecuratoare;
~puneti chefirul in tifon sa se scruga zerul si lasati'l peste noapte;
A doua zi veti avea o branza acrisoara si cremoasa. Eu propun sa o amestecati cu niste ierburi aromatice pentru mai multa aroma.
Este cel mai usor mod de a face branza din chefir.
Si un mic filmulet:
Se face in felul urmator:
~puneti strecuratoare deasupra vasului;
~puneti tifonul in strecuratoare;
~puneti chefirul in tifon sa se scruga zerul si lasati'l peste noapte;
A doua zi veti avea o branza acrisoara si cremoasa. Eu propun sa o amestecati cu niste ierburi aromatice pentru mai multa aroma.
Este cel mai usor mod de a face branza din chefir.
Si un mic filmulet:
luni, 6 septembrie 2010
Cake Pops & Cake Balls
Sursa de inspiratie
vineri, 3 septembrie 2010
Teatru Radiofonic
Memorabilia: Unde mai gasesti azi teatru radiofonic?
Stiti cum isi petrecea metropotamul zilele ploioase de vacanta din copilarie? Fiind nascut pe vremea cand in Romania nu existau Game Boys, calculatoare ori internet, metropotamul statea pe burta pe covor si asculta toata ziua... "audio books", mai precis varianta lor "vintage": povesti la picup sau teatru radiofonic. Si ii placeau la nebunie.© Copyright Metropotam 2006-2010.
Faceam cu tata concursuri de recunoscut actorii dupa voce si chiar si azi i-as putea numi cu ochii inchisi: Beligan, cu vocea usor nazala, cu inflexiuni moi moldovenesti, Alexandrina Halic sau Vasilica Tastaman, mereu in roluri de copii cu vocile lor subtirele, vocea de Paganel a lui Virgil Ogasanu, cea de vulpe mieroasa a lui Mitica Popescu, de motan respectabil si moldovean a lui Octavian Cotescu, vocile imposibil de confundat ale lui Dem Radulescu, Misu Fotino, Ion Lucian, Cornel Vulpe ori Marin Moraru.
Nu stiu voi cum erati, dar eu ma trezeam chiar si duminica dis de dimineata ca sa prind teatrul radiofonic pentru copii (n-am inteles niciodata de ce emisiunile pentru copii se dau cu noaptea in cap) la radioul din bucatarie si ii obligam pe ai mei sa isi vada de treburile de duminica tiptil, in liniste deplina, sa auda copilul povestea. Si intotdeauna, dar absolut intotdeauna ratam cele 10 minute de "Noapte buna copii", din care prindeam numai genericul de incheiere.
Introducerea asta nostalgica a fost de fapt un pretext sa va gadilam amintirile din copilarie si sa va trimitem sa ascultati putin teatru radiofonic, mai ales ca am gasit cateva surse de aur:
teatrale.blogspot.com
"o colectie de piese de teatru radiofonic gasite pe net si adunate la un loc, criteriul selectarii lor fiind fie cel al scriiturii dramatice, fie al interpretarii exceptionale."
Dramaturgii si scriitorii romani sunt in randuri dese: Victor Ion Popa, Mihail Sebastian, Schite de Caragiale (multe dintre cele vechi, cu Giugaru si Birlic), Eliade, Teodoreanu, Slavici, Jean Bart, Eugen Ionescu, Cartarescu. Rusii se tin si ei aproape: Cehov, Dostoievski, Gogol, Ilf si Petrov, Turgheniev.
Mai gasesti si adaptari dupa scriituri poloneze (Mrozek, teatru absurd), italiene (Pirandello, Goldoni - comedii), frantuzesti (Moliere, Jean Anouilh, Camus) si englezesti - ne-am bucurat sa gasim Salomeea de Oscar Wilde si Pygmalionul lui GB Shaw, pe langa care mai sunt si piese de Shakespeare si John Osborne.
Piesele sunt embed-uite de pe trilulilu, au fiecare cate o descriere, cele mai multe distributia completa (din pacate nu pe roluri), dar ne-ar fi placut sa stim si anii in care au fost inregistrate (sunt mai vechi decat credeti). Daca stiti anul vreunei piese, lasati-le celor de la Teatrale un comentariu, sa isi completeze baza de date, ca fac o fonoteca frumoasa acolo.
eteatru.ro (atentie, link cu sonor), extensie online a Teatrului Radiofonic de la Radio Romania.
Aici faci streaming, ori direct pe site, ori pe playerul tau (Winamp, iTunes, etc). In programul lunii septembrie gasim:
- piese de Tolstoi (Anna Karenina, Sonata Kreutzer, Parintele Serghei, Cadavrul viu) si Valeriu Anania,
- piese in regia Luizei Mateescu (Cum se cuceresc femeile de Woody Allen, Tango de Slavomir Mrozek, Portretul Doamnei T. de Ana-Maria Bamberger, Amadeus, dupa Shaffer si Puskin)
- si piese cu Mihai Constantin in rolul principal: Imblanzirea scorpiei de Shakespeare, Pescarusul impaiat de Matei Visniec, Cei drepţi de Albert Camus, Talk-show de Stefan Caraman, 1241 de Mircea Eliade si multe povesti pentru copii: Jupan Ranica, vulpoiul de Alexandru Odobescu, Povestea lui Limir Imparat si Spaima zmeilor de Ioan Slavici, Danila Prepeleac de Ion Creanga.
Trilulilu.ro e o sursa inepuizabila de teatru radiofonic. Trebuie sa dai doar o cautare si primesti sute de rezultate, sa tot asculti in serile lungi de iarna.
Spre exemplu, ia te uita ce-am gasit; de cand n-ai mai ascultat Povestea Califului Barza?
Asculta mai multe audio Muzica
Audioteca pentru toti iti serveste piesele de teatru la purtator: CD-uri (audio sau mp3) si DVD-uri, contra cost: 5, 8 sau 29 de lei, iar colectia integrala pe 13 DVD-uri costa 290 de lei. Poti, de asemenea, sa iti alegi piesele preferate: selectezi din liste (povesti, basme pentru copii si teatru pentru adulti), alegi in ce format vrei sa le primesti, plasezi comanda, apoi astepti sa iti vina acasa pachetelul. (speram ca site-ul mai este de actualitate, copyright-ul din subsol a ramas in 2007)
Ultimul, dar nu cel din urma, Teatrul Radiofonic clasic, adica la radio. Teatru radiofonic mai puteti asculta azi cel mai des pe Radio Romania Cultural, cateodata si pe Actualitati, International sau Antena Satelor. Gasiti programul pe zile aici.
Si pentru final, discutie:
- voi mai deschideti vreodata radioul?
- va mai aduceti aminte cu placere de vreo piesa de teatru pe care ati vrea sa o re-ascultati?
- cine mai stie si alte surse online pentru teatru radiofonic?
joi, 2 septembrie 2010
Oglinda cu rama alba
Aceasta rama am gasit-o prin casa cand am facut curat si era pacat sa o arunc din moment ce nu era stricata. Ideea este inspirata de pe net, de pe diverse site-uri cu decoratiuni interioare facute manual. Asa ca m-am apucat sai am revopsit-o si in loc de geam i-am pus oglinda, iar pe partea cealalta am lipit niste hartie decorativa rosie. Astept pareri :D
Abonați-vă la:
Postări (Atom)